Tarikh Penyelarasan Pemeriksaan Kertas PMR +  

Document: 
Tarikh Berita/News Date: 
29/10/2011

Kenaikan gaji guru setimpal beban tugas: NUTP

Kenaikan gaji guru setimpal beban tugas: NUTP

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) menyifatkan kenaikan gaji kakitangan awam terutama guru pada pembentangan Bajet 2012 oleh kerajaan baru-baru ini adalah selaras dengan bebanan kerja dihadapi warga pendidik kini. 

Presiden NUTP, Hashim Adnan, berkata jika dibandingkan negara maju, gaji warga pendidik mereka lebih tinggi berbanding gaji kakitangan awam di kementerian lain kerana guru adalah aset melahirkan modal insan cemerlang.

“Memang pengumuman Bajet oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kali ini menyaksikan kenaikan gaji kakitangan awam yang mana guru mendapat sedikit kelebihan, namun, bagi saya ia bertepatan dengan tugas dan tanggungjawab guru kini.

“Jika kita lihat negara maju, Jepun, Sweden dan Korea, gaji warga pendidik mereka adalah tinggi. Begitu juga dengan negara jiran kita Singapura,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam. 

Pengumuman bajet itu menyaksikan golongan guru yang meliputi kira-kira sepertiga daripada 1.2 juta penjawat awam mendapat kenaikan gaji terbesar menerusi Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA). 

Guru bukan siswazah menerima kenaikan sehingga 39 peratus, manakala guru siswazah menerima kenaikan 37.7 peratus. Sebagai contoh, gaji maksimum guru bukan siswazah gred DGA34 dinaikkan daripada RM3,860 di bawah Sistem Saraan Malaysia (SSM) kepada RM5,370 mengikut SBPA. Bagi guru siswazah pula, gaji maksimum gred DG48, di bawah SSM ialah RM6,325 menjadi RM8,710 mengikut SBPA. 

Sementara itu, Hashim turut menggesa pihak pentadbiran sekolah agar tidak menyekat warga pendidik berusia 47 tahun ke bawah untuk melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah. 

Kementerian Pelajaran katanya, sudah mengeluarkan pekeliling September lalu dengan membuka peluang kepada warga pendidik lepas diploma untuk menyambung pengajian. 

New Salary Scheme +  

 

To Members of NUTP,

Please provide feedback on the new salary scheme that was presented in the Budget 2012 to mail@nutp.org.

The new salary scheme as a whole has yet to be briefed to all CUEPACS LEADERS.

Please be patient.

Tarikh Berita/News Date: 
08/10/2011

SKIM GAJI BARU +  

 

Kepada Saudara dan Saudari,

Sila kemukakan maklumbalas mengenai Skim Gaji Baru yang telah di bentangkan pada Bajet 2012 ke mail@nutp.org.

Skim Gaji Baru secara menyeluruh masih belum diberi taklimat kepada semua pemimpin CUEPACS.

Harap bersabar.

 

Tarikh Berita/News Date: 
08/10/2011